sissel basso

Foto & Blogg

Jeg plasserte kameraet mellom meg og opplevelsen, og eier den for alltid

Øya vi bor på er ikke langt unna Runde som er en stor hekkeplass for fugler. Runde var første sted i Norge der Havsule hekket (ca 1947) mens den nå finnes flere steder langs kysten. Det er utrolig imponerende å se hvordan de fra ca 30 meters høyde plutselig bestemmer seg for å stupe, og «slepper» kroppen i fritt fall mens de bretter vingene bakover. I følge en artikkel lenket til under (forskning.no) er farten oppe i 100 km/t når de treffer havoverflaten. Det kan man forstå når man ser den høye vannspruten den tynne pilformet kroppen klarer produsere.

Kjennetegn:
Hvit fjærdrakt. Svarte vingespisser. Vingespenn inntil 2 meter. Nebbet er lyst gråblått. Isse og nakke er oransjebrun.

Hekking:
Begge kjønn er med og bygger rede, ruger og mater ungene. Redet bygges av det de finner og dermed kan man i dag dessverre også se plast. De legger ett egg. Rugetiden er ca 44 dager. Ungene mates i ca 60 dager før foreldrene forlater de og så flyr ungene avgårde etter ca 20-30 dager.

Fun-fact: De hekker veldig tett og det kan bli nabokrangler og en kan se fuglene fekte med nebbene sine.

Her er noen bilder jeg har tatt av havsule på matjakt utenfor Giske. Helt nederst på siden finner du lenke til nettsider der du kan lese mer om Havsule.

Havsule som treffer havoverflaten. De kan ha fart på 100 km/t

Havsule utenfor Ålesund. Aspøy skole i bakgrVi bor på øya Giske som ikke er langt unna Runde i l